Pčelarski radovi u prosincu – 2020

Pčelarski radovi u prosincu – 2020

Došao je kraj još jedne kalendarske godine te ćemo i sada opisati koji nas pčelarski radovi u prosincu očekuju. Naše pčelice uglavnom miruju u svojem zimskom klupku i iščekuju novo proljeće. Zimi je pčelama potrebno omogućiti maksimalan mir.

Od radova na pčelinjaku, opisati ćemo posljednje tretiranje protiv varroe ove kalendarske godine oksalnom kiselinom.

Oksalna kiselina

Prednost oksalne kiseline je da pčele na nju ne stvaraju otpornost, već otopina razara probavni sustav grinje i time joj onemogućuje njezinu prehranu pa tako varroa umire od gladi.

Pčelarski radovi u prosincu
Dihidrat oksalne kiseline

Oksalna kiselina nanosi se na nekoliko načina:

  • ukapavanjem između okvira,
  • špricanjem direktno po pčelama,
  • sublimacijom pomoću isparivača.

Od ova tri nabrojana načina, mi koristimo prvi, odnosno nakapavamo po ulicama okvira onoliko koliko pčele zauzimaju sa svojim zimskim klupkom.

Tretiranje oksalnom kiselinom izvodi se pred zimu, kada je vanjska temperatura od 5°C do 10°C pri što višoj relativnoj vlazi. Kod nas, na Karlovačkom području, te uvjete nije teško dobiti jer često prevladavaju magloviti, vlažni dani i to je prava prilika za odraditi tretman.

Priprema oksalne kiseline za nakapavanje

Za cca 50 – 60 pčelinjih zajednica:

  • 100g dihidrata oksalne kiseline
  • 1,5 l vode (po mogućnosti kišnice)
  • 1,5 kg šećera

Za cca 20 – 30 pčelinjih zajednica:

  • 37,5g dihidrata oksalne kiseline
  • 0,5 l vode (po mogućnosti kišnice)
  • 0,5 kg šećera

Pripremljenu otopinu nužno je upotrijebiti unutar 4 do 5 dana. Prije upotrebe, otopinu je potrebno malo ugrijati da bude mlaka.

Otopinu nakapavamo na sljedeći način: košnicu otvaramo i prvo pronađemo klupko. Najčešće je to kod nas dio 3. i 2. Farrar nastavka. Prvo malo nakapamo u ulice u gornjem, a zatim dignemo nastavak i nakapamo klupko po ulicama. Nastavak se lagano spusti i košnica se zatvara te se prelazi na sljedeću. Sam postupak traje svega 2 minute po košnici.

Pčelarski radovi u prosincu – radiona

Svakim danom proljeće nam je sve bliže. Nešto novih nastavaka i okvira smo naručili kod proizvođača te čekamo isporuku. Stare LR okvire smo očistili i skratili na Farrar dimenziju. U iste sada stavljamo zakovice i inox žicu te utapamo satne osnove. Ovo je najdugotrajniji i “najdosadniji” posao u pčelarstvu jer je jako monoton, ali mora se obaviti.

Priprema nastavaka, podnica i krovova
Užičavanje okvira
Utapanje satne osnove pomoću transformatora

Ovime završavamo našu temu i godinu. OPG Baričević želi vam čestit Božić i uspješnu i mednu novu 2021. godinu!