Pčelarenje Farrar košnicom

Pčelarenje Farrar košnicom

U ovom članku osvrnuti ćemo se kako mi na našem pčelinjaku radimo sa Farrar košnicom. Pčelarenje Farrar košnicom po mojem mišljenju je budućnost pčelarstva s obzirom na očigledne klimatske promjene. Zajedno sa klimatskim promjenama, očigledan je manji prinos svih pčelinjih paša i upravo je to razlog prelaska sa visokih, LR okvira na niže, Farrar okvire.

Mnogo kolega pčelara mi je reklo kako je i RV košnica slična Farraru, no ipak nisam dovoljno upoznat sa tim tipom košnice, pa evo, ovim putem pozivam kolege pčelare ako su voljni napisati svoj način rada sa RV košnicom.

Općenito o Farrar košnici

Farrar košnica na prvi pogled nalikuje LR košnici djelomično je u pravo svatko tko to kaže. Osnovna razlika između LR i Farrar nastavka je visina samog nastavka. Visina LR nastavka u standardnim dimenzijama je 242mm, dok je visina Farrar nastavka 170mm što je za otprilike 1/3 niža visina. Okviri su dosta slični u dimenzijama, osim što su naravno također niži.

Standarna LR košnica sadrži inače 3 nastavka sa okvirima. Neke literature kažu da se standarna Farrar košnica sastoji od 5 nastavaka sa okvirima, a neke kažu da se sastoji od 4 nastavka. Kako bilo, jedna košnica sadrži više djelova nego LR košnica. Ono što je bitno napomenuti je da su dva Farrar nastavka = 1 DB (Dadan-Blat) nastavak. Nastavno na to, mi na našem pčelinjaku u tijeku sezone koristimo dva Farrar nastavka kao plodište i dva do tri nastavka kao medište, tako da opet dolazimo do brojke od 4 do 5 nastavka sve zajedno.

Pčelarenje Farrar košnicom
Farrar košnice na našem pčelinjaku u zimi

Prelazak sa LR na Farrar

Sam proces prelaska sa LR tipa košnice na Farrar u teoriji dosta zvuči lagano iako se u praksi pokazalo drugačije. Kada smo uveli pčelarenje Farrar košnicom na naš pčelinjak, nismo imali izgrađenog saća. Imali smo samo satne osnove na Farrar okvirima. Bez obzira bila LR košnica na jednom ili dva nastavka prilikom izlaska iz zime, krećemo u proces prelaska. Prvi Farrar nastavak stavljamo na postojeći jedan i dva LR nastavak na vrh. Preko tog nastavka postavljamo foliju i mi smo položili LR okvir sa medom kojeg smo imali u zalihi. Naravno, do tog okvira pčele mogu doći.

Na ovaj način, privukli smo pčele da prolaze kroz Farrar nastavak i stimulirali smo ih u razvoju. Kako je postavljena folija, Farrar nastavak je topliji i maticu privlači gore. Pčele će užurbano graditi pravilno saće i deponirati će med u vrh, a matica će vrlo brzo preći u taj Farrar nastavak. Naravno, ovo je teoretski dio i u praksi je uspio u cca 60% slučajeva.

Dogoditi će se također, da matica jednostavno ne želi preći u gornji nastavak. To je nešto na što ne možemo posebno utjecati, ali se može doskočiti jednim ne toliko praktičnim rješenjem.
U košnicama u kojima matica nije prešla u Farrar nastavak, izvadili smo jedan Farrar okvir i umjesto njega stavili LR okvir koji je bio ispod tog Farrar okvira. Na tom LR okviru bilo je legla, po mogućnosti mladog jer je i matica inače na takvim okvirima. Nakon tjedan dana, u nekim košnicama matica je nastavila zalijegati na Farraru, a na nekima se opet spustila u LR. Ponovili smo postupak i onda smo na kraju uspjeli sa svim zajednicama. Službeno smo prešli na pčelarenje Farrar košnicama.

Pčelarenje Farrar košnicom
Što se dogodi kada se LR okvir postavi u Farrar tijelo

Izgradnja satnih osnova u Farrar nastavku

Važno je napomenuti da je ovo sve moguće napraviti kada ima dobre vanjske paše. U našem slučaju to je divlja trešnja koja je izrazito bogata nektrom.

Sa Farrar nastavkom lako je postaviti cijeli nastavak samo sa 10 satnih osnova. Pčele izrazito brzo izgrađuju takve okvire i matica vrlo brzo zalijega okvire. Ti okviri su izgrađeni od letvice do letvice što možete vidjeti u slikama ispod.

Pčelarenje Farrar košnicom
Farrar okvir izgrađen od letvice do letvice

Pčelarenje Farrar košnicom – nastavak sezone

Sada kada je matica i pčela prešla u Farrar nastavak, pred sezonu bagrema spuštamo ga na podnicu, a na vrh dižemo sva LR tijela. Ti LR nastavci biti će nam te sezone medišta. Prvi tjedan, dakle, stavljamo FR nastavak na podnicu, a sve ostalo gore. Za tjedan dana cijeli FR nastavak na podnici biti će izgrađen i možemo na njega staviti još jedan FR nastavak sa 10 satnih osnova. Na taj nastavak tada postavljamo matičnu rešetku (pod pretpostavkom da smo 10-15 dana do glavne paše). U LR tijelima sada je već izlazeće leglo i pčele neće povući više matičnjake. Matica u dvama FR nastavka ima dovoljno mjesta za zalijeganje do kraja prve paše, s time da će se ta dva nastavka rotirati negdje na sredini paše.

Mlada pčela je zaposlena izlučivanjem voska, a izletnice sakupljaju pelud i nektar. Također, moram napomenuti kako je ovo postupak kako bi trebalo ići, ali nekad se dogode i neke nepredvidive situacije. Ako je paša dobra, cijeli LR nastavak će biti pun meda (preporuka je da je samo jedan iznad Farrara, ali ako su i dva, med može biti razbacan malo, ali nije pravilo).

Bagrem polako završava, skidaju se LR medišta i idu na vrcanje. Plodišni Farrari su svi izgrađeni i uglavnom zaleženi. Za nekih tjedan do dva, kod nas počinje kesten, druga glavna paša. Dolazimo na pčelinjak sa praznim FR nastavkom i svo zatvoreno leglo, ali bez matice, prebacujem u taj prazni nastavak. Taj nastavak će ići iznad rešetke. Ako je jako puno zatvorenog legla, može se staviti i dva prazna nastavka. Ostatak slažem u stup u plodište i medište, a praznine popunjavam opet sa satnim osnovama i u plodištu i medištu. U ovom trenutku, ako smo imali samo jedan LR, njega više nema i Farrar je medište, a ako je ostao još jedan LR, tada je on još medište za kesten.

Farrar nastavak na LR nastavku

Pčelarenje Farrar košnicom – kraj sezone i uzimljavanje

Tretmane protiv varoe u ovom članku neću opisivati već u radovima koje opisujemo iz mjeseca u mjesec. Ono što ću još napisati je spremanje zimnice i uzimljavanje.

Tokom kolovoza i djelom rujna, dodavali smo pčelama sirup u omjeru 3:2 u korist šećera. Primjetili smo da je ovaj omjer bolji nego 2:1 jer pčele lakše prerađuju taj šećer i manje se troše. Pčele uglavnom taj sirup deponiraju u gornji nastavak, iznad legla. Kada smo završili sa dohranom, krajem rujna taj nastavak prebacujem na podnicu i pčele će se odmah uposliti prebacivanjem tog meda kako njima odgovara. To je praksa koju koristimo već godinama i pokazala se uspješnom bilo da se radi o FR ili LR nastavku. Sada su pčele službeno uzimljene i preostaju nam još tretmani protiv varoe.

Nadam se da je ovaj članak donekle nekome pomogao. Za sva pitanja stojim na raspolaganju na Facebook stranici Pčelarstvo Baričević.