Pčelarski radovi u veljači i ožujku – 2021

Pčelarski radovi u veljači i ožujku – 2021

U veljači eto nismo ništa novog objavili iz razloga što u to vrijeme i nema nekih vanjskih radova na pčelinjaku. Tokom veljače završavali smo unutarnje radove. Pčelarski radovi u veljači i ožujku objediniti ćemo u jednom tekstu.

Veljača – prevrtljača, tako kažu ljudi u narodu. Veljača je ove godine bila iznimno topla i pčele su već izlazile van kako bi posjećivale visibabe, jaglace i šafrane koji svake godine sve ranije cvatu. Za vrijeme toplih dana pčele užurbano preslaguju zalihe hrane u košnici i ne treba ih uopće uznemiravati. Za jednog toplog dana, napravili smo brzinski pregled zajednica na način da lagano podignemo košnicu i ocijenimo stanje hrane te naravno da vidimo koje zajednice su nam uopće prezimile. Moramo se pohvaliti kako ove godine nismo imali niti jedan gubitak pčelinjih zajednica. Tretmani prošlo ljeto i u jesen protiv varoe odradili su vrhunski posao. Hrane ima i više nego dovoljno, ali za naš miran san, dodali smo svakoj zajednici po jednu pogaču. Nastojimo te pogače izbaciti jer svake godine upotpunimo zimnicu i više nego je potrebno baš zato što je svako proljeće u zadnjih nekoliko godina nestabilno i podložno dužim hladnijim valovima.

Sklapanje i užičavanje okvira

Od unutarnjih zimskih radova preostalo nam je sklopiti 400-njak novih okvira. Za tu potrebu koristimo šablonu za sklapanje okvira koju smo vrlo jednostavno izradili uz pomoć 3D pisača. Šablona se sastoji od četiri kutnika na koje se šerafi drvena letvica sa svake strane i jedna pomična letvica koja pritisne bočnice okvira. Također, sastoji se od dvije 8mm debele vodilice koja služi za namještanje dužine okvira.

pčelarski radovi u veljači i ožujku - 2021
Šablona za sklapanje okvira

U šablonu stane 10 okvira od jednom. Prvo se stave bočnice sa već probušenim rupama i stavljenim zakovicama te se gornji dio namaže vodootpornim ljepilom za drvo. Nakon toga se stavljaju gornje letvice okvira i lagano se gumenim čekićem pritisnu u bočnice. Tada se još dodatno učvrste sa klamericom.

Nakon toga se šablona okreće i postupak se ponavlja za donje letvice.

pčelarski radovi u veljači i ožujku - 2021
Bočnice sa vodootpornim ljepilom
pčelarski radovi u veljači i ožujku - 2021
Donje letvice u šabloni

Kada učvrstimo i donje letvice klamericom, pomične letvice na šabloni se skidaju i šablona se skida sa okvira. Jednostavno sa praznim nastavkom odjednom skupimo okvire. Za sklapanje 10 okvira potroši se cca 7-10 minuta. Ako se radi u paru i sa dvije šablone, tada se posao krati za još barem 3 minute.

Užičavanje okvira

Užičavanje okvira dugo vremena nam je predstavljao mukotrpan posao sve dok ove godine nismo napravili šablonu i za to.

pčelarski radovi u veljači i ožujku - 2021
Šablona za užičavanje

Šablonu smo zamislili tako da sa jedne strane je fiksni dio na koji se okvir pritišće na način da je sa druge strane pomična poluga. Kada se okvir stavi u za to predviđeno mjesto, poluga se povuče i bočnice se lagano savinu. Tada se uvlači žica. Pomoću kolotura sa svake strane, u našem slučaju dvije jer užičavamo sa tri vodoravne linije, žica se nateže. Kako koristimo zakovice, one pomažu na način da žica se ne ureže u drvo i žica ne klizi stoga je vrlo lagano zadržati žicu dok se ista skida sa kolotura.

pčelarski radovi u veljači i ožujku - 2021
Učvršćivanje žice

Žicu učvrstimo sa obje strane običnom ručnom klamericom i klamicama od 6mm na način prikazan na slici. Prvo učvrstimo jednom, presavinemo žicu i lupimo drugi puta. Na taj način žica se ne može izvući, a posao smo obavili u roku par sekundi. Isto ponavljamo sa druge strane, otpustimo polugu i okvir je gotov. Prije smo po okviru trošili i 2 do 3 minute i puno više energije, a sada okvir užičimo za svega 30ak sekundi bez velike muke. Dnevno na ovaj način užičimo po 200 okvira i to u jedno prijepodne.

Ostatak slika

pčelarski radovi u veljači i ožujku - 2021
Šablona za okvire
Šablona za okvire
Šablona za okvire
šablona za užičavanje
Šablona za užičavanje

Ovime su pčelarski radovi u veljači i ožujku završeni. Iduća objava biti će sa pčelinjaka kada ćemo obaviti prvu rotaciju Farrar nastavaka.