Pčelarski radovi u siječnju – 2021

Pčelarski radovi u siječnju – 2021

Nova kalendarska godina, nove odluke – tako kažu. Nama pčelarima kalendarska godina toliko ne znači koliko ona “pčelarska godina”. Pčelarski radovi u siječnju koje ćemo opisati sadrže sljedeće, a nastavljaju se na pčelarske radove iz prosinca:

  • priprema i bojanje novih nastavaka
  • bušenje rupa na bočnicama okvira
  • sklapanje okvira

Kada uhvatimo nekoliko lijepih dana u siječnju, a zna ih biti dosta, iskoristimo to za bojanje nastavaka.

Pčelarski radovi u siječnju – bojanje nastavaka

Prije samog bojanja, imamo običaj da probušimo rupe na prednjoj strani nastavka. Rupe imaju svoju funkciju na proljeće te će to biti tada opisano.

Pčelarski radovi u siječnju
Rupe na nastavcima

Nastavke bojamo bojama na bazi vode marke Aqualux – Chromos Svjetlost. Te boje koristimo već dugi niz godina i pokazale su se jako dobre za bojanje košnica i popratnih djelova. Bojanje se izvodi u tri sloja: 1x temeljni sloj i 2x pokrivni sloj.

Pčelarski radovi u siječnju
Bojanje nastavaka temeljnom bojom

Za temeljnu bojimo koristimo Aqualux temeljna boja za drvo koja, kada se otvori, se razrijedi sa vodom, toliko da rub vode dođe do ruba limenke. Ta smjesa se dobro izmiješa i tada je boja optimalno gusta, odnosno rijetka da je drvo upije. Boje na bazi vode rade na način da drvo upije prvo nju, a onda vodu, odnosno kišu, više ne može upiti, dok uljane boje stvaraju “zaštitni sloj” koji onemogućava ulazak vode u drvo. I jedne i druge boje imaju svoje prednosti i nedostatke, ali to sada nije tema.
Temeljnu boju pustimo da se suši 24h. Nikada nije dobro požurivati bojanje, bez obzira što je boja suha na dodir.

Nakon 24h nanosimo prvi pokrivni sloj. Za pokrivne slojeve koristimo Aqualux Lak, također na bazi vode. Na našem pčelinjaku postoje tri boje nastavaka: žuta, zelena i plava. Do nedavno smo imali i bijelu, ali smo nju izbacili, odnosno podnice su ostale jedino bijele. Bijela boja je izbačena iz razloga što smo uvidjeli da zimi košnice imaju manju toplinu nego bilo koja druga boja i u proljeće je burniji razvoj bio u svim bojama osim bijele. Iako, bijela boja je bolja u ljetnim mjesecima kada su temperature izrazito visoke.

Pčelarski radovi u siječnju
Sunčan dan, odlično za bojanje

Nakon 24h od prvog sloja, nanosi se posljednji, treći sloj i nakon toga nastavci su spremni za korištenje.

Priprema okvira

Kada nam stignu novi okviri u rinfuzi, prvo se bacamo na pripremu bočnica. Bočnice bušimo sa bušilicom domaće izradnje (bušilicu možete naručiti kod nas, postoje izvedbe sa više motora). Svaka bočnica ima po tri rupe, odnosno inox žica se provlači u tri reda vodoravno. Probali smo na Farrar okviru i sa dvije rupe, ali je ipak premalo.

Pčelarski radovi u siječnju
Bušilica sa tri glave (motora)
Pčelarski radovi u siječnju
Bušilica sa tri glave (motora)
Izbušene bočnice
Izbušene Farrar bočnice

U izbušene bočnice još treba postaviti zakovice i okviri se mogu složiti. Nakon slaganja okvira, potrebno je umetnuti i inox žicu. Kada to sve završimo, u okvire se postavlja satna osnova uz pomoć transformatora.

Utapanje satnih osnova
Postavljanje satne osnove u okvire

Time je priprema nastavaka i okvira za ovu godinu završena. Isčekujemo polako veljaču kada ćemo, nadamo se, napraviti prvi kratki pregled svih društava i po potrebi dodati pogaču zajednicama koje su kraće sa hranom.

Sva pitanja i upite oko pčelarske opreme možete postaviti na Facebook stranici Pčelarstvo Baričević.